Home Intranet Contact

Services

Cleaning validation

Adequate reiniging en desinfectie (‘cleaning’) is een strikte voorwaarde bij de bereiding van (bio-)farmaceutische producten. De inspectie controleert streng op de juiste reiniging en ziet er op toe dat organisaties de juiste maatregelen treffen om contaminatie en besmetting van de producten te voorkomen. Adequate cleaning programma’s zijn dan ook noodzakelijk. Progress-PME helpt bedrijven bij het opzetten van efficiënte en kosteneffectieve cleaning programma’s voor zowel apparatuur als omgeving.  

Cleaning programma’s
(Bio-)farmaceutische schoonmaakprocessen kunnen betrekking hebben op de dagelijkse GMP-faciliteiten (Good Manufacturing Practice) en wasmachineschoonmaak, maar bijvoorbeeld ook op process cleaning. In dit laatste geval maken we vaak gebruik van Cleaning-In-Place (CIP) of Sterilization-In-Place (SIP). Op dit terrein heeft Progress-PME al diverse projecten succesvol afgerond. Zo kunnen wij voor de klant optimale wasprogramma’s ontwikkelen op basis van ‘worstcase’ bevuilingsmodellen. Voor de detectie van restmateriaal maken wij gebruik van gevalideerde analytische methodes. Verschillende klanten hebben inmiddels naar tevredenheid wasmachines in gebruik genomen voor de reiniging van kleine productieapparatuur en CIP-installaties voor fermentoren en mengvaten. 

 

Hoe kan Progress-PME u helpen?
Progress-PME kan voor klanten een geheel nieuwe GMP-schoonmaakroutine ontwikkelen  en implementeren. Een belangrijke succesfactor bij dit soort projecten is om al in de designfase van de nieuwbouwfaciliteit rekening te houden met de randvoorwaarden die nodig zijn voor een efficiënte en kosteneffectieve schoonmaak. Denk aan watertap- en afvoerpunten, opslagruimte en optimale reiniging van de ruimtes. Na een succesvolle pilot kunnen we vervolgens een volledig nieuwe GMP-schoonmaakmethode introduceren, gebaseerd op microvezeldoeken. Het resultaat kan in dit geval zijn dat er veel minder vocht terecht komt in de clean rooms.  Progress-PME kan de schoonmaakmedewerkers al tijdens de opstartfase uitvoerig trainen in de nieuwe werkwijze en hen wijzen op de do's en don'ts in de cleanrooms. Bij aanvang van de productie kunnen de schoonmaakwerkzaamheden dan direct conform GMP worden uitgevoerd.

to the top